Beyin Tümörü Hakkında En Sık Sorulan Sorular
Beyin tümörleri, kafatası içinde kontrolsüz büyüyen kitlelerdir. Nedenleri net olarak bilinmiyor. Klinik çalışmalara göre; Her 100.000 kişiden 5’i beyin tümörü riski altındadır. Bu oranın dünya nüfusu yaşlandıkça artması beklenmektedir. Beyin ve Sınır Cerrahisi Uzmanı Doç. Yaşar Bayri, beyin tümörlerinin ya beyin dokusundan ve bu bölgedeki uzantılardan kaynaklandığını ya da vücudun başka bir yerindeki tümörlerin buraya yayıldığını veya yayıldığını söylüyor. Beyin tümörlerinin kendileri genellikle diğer organlara yayılmasa da, bazı alt gruplar “plantasyon metastazları” yaparak beyin ve omurilik sistemine yayılabilir. Beyin tümörleri hakkında çok soru geliyor. Beyin ve Sınır Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Bayri beyin tümörleri hakkında en sık sorulan 5 soruyu yanıtladı.
Beyin Tümörlerinin En Önemli Belirtileri Nelerdir?
Aslında, beyin tümörlerinin semptomları benzersiz değildir. En bilinen semptomu olan baş ağrısı birçok hastalıkta ortaya çıkabilen bir şikayettir. Tekrarlayan, geçmeyen baş ağrılarında hastaya ‘Beyinde bir patoloji var mı?’ sorgulanmalıdır. Tümörler beynin hangi bölümünde yer aldıkları ile ilgili belirtiler verebilirler. Bunu ya doğrudan o bölgeden geldikleri için ya da büyütüp baskı yaparak yaratıyorlar. Yani hastada kafa içi basınç artışına bağlı olarak kuvvet kaybı, konuşma bozuklukları, görme sorunları, kişilik değişiklikleri, hafıza bozuklukları, sara nöbetleri, bulantı-kusma ve baş ağrısı olabilir. Hormon salgılayan tümörler hormonal dengesizliklere neden olabilir ve buna bağlı şikayetler ortaya çıkabilir.
Beyin Tümörü Nasıl Teşhis Edilir?
Hastada kafatasında bir sorun olup olmadığını düşündüren bazı muayene bulguları olabilir ancak kesin tanı için bu bölgenin görüntülenmesi şarttır. Bu, beyin tomografisi ve beyin MR’ı çekilerek mümkün olabilir. Özellikle MR, tümörün yerleşimi açısından iyi ya da kötü huylu olabilecek bir kadro değişikliği gösteren ilk tercih edilen yöntemdir. Sadece tanıyı değil, yapılacak cerrahiyi de yönlendirir.
Tedavi Hangi Yollar Kullanılır?
Beyin tümörlerinde kitlenin ne tür bir tümör olduğunun kesin olarak teşhis edilmesi ve çıkarılması için cerrahi yöntemlere başvurulur, yani hastalar genellikle ameliyat edilir. Ancak tümör yaygınsa veya çıkarılması çok riskli bir bölgede bulunuyorsa biyopsi ile tanı konulabilir. Daha sonra ortaya çıkacak tümörün karakterine göre hastanın ek radyasyon tedavisi ve kemoterapi alması gerekebilir. Ayrıca bazı tümör tiplerinde boyut uygunsa o zaman doğrudan odaklanmış ışınlama da denilen Gamma Knife sistemi ile ameliyatsız ışınlama yapılarak tümör büyümesi kontrol altına alınabilir.
Cep Telefonu Kullanımı İle Beyin Tümörleri Arasında Bir Endişe Var mı?
Bu bahiste önemli tezler var. Bilimsel çalışmalarda cep telefonu kullanımı ile beyin tümörlerinin oluşumu arasında net bir bağlantı olduğu kanıtlanamamıştır. Ancak yapılan çalışmaların uygun kümeleri kapsamadığı tartışmalıdır. Cep telefonu kullanım süresi ile beyin tümörü oluşumunun arttığı yönünde gözlemsel bulgular var. ABD’nin finans merkezi Wall Street’te saatlerce cep telefonuyla konuşan borsa simsarlarında beyin tümörlerinin normalden çok daha fazla görüldüğü bildirildi. Cep telefonu sinyallerinin DNA sarmalında kırılmalara neden olduğu iddiaları da var. Kesin tümörle ilgili olmasa da uzun süre cep telefonu kullanmanın en azından beyin yorgunluğuna neden olduğu neredeyse kesin. Ayrıca baş ağrısı, uyku bozukluğu, hafıza bozukluğu, şiddetli gerginlik ve yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu ve dikkat dağınıklığı gibi durumlar da ortaya çıkabilir.
Covid-19 Döneminde Beyin Tümörü Vakalarında Artış Oldu mu?
Şimdi söylemek için çok erken olabilir. Sınır sisteminin de Covid-19’dan etkilendiği, en belirgin bulgulardan biri olan koku alamama şikayetinin koku alma ucunun tutulumu ve diğer bazı nörolojik bulgu ve belirtiler nedeniyle ortaya çıktığı belirlendi. olmuş. Ancak Covid-19 enfeksiyonuna bağlı olarak beyin tümörü oluşumunda artış olduğunu söyleyemeyiz ancak virüsler hücrelerde mutasyonlara neden olabilmekte ve mutasyonların birikmesi hücrenin alışılmadık bir hızla çoğalarak karakter değişikliğine yol açabilmektedir. , tümöre dönüşmesine neden olur. Pek çok kişi, bazılarının iddialarına kıyasla beyin tümörü oranlarında Covid-19’dan mı yoksa aşılardan mı bir artış var diye merak ediyor. Ancak ilerleyen yıllarda bunu söylemek mümkün olabilir. (BSHA)