Gürok Grup’tan dünya mirasına yatırım
ürok Kümelenmesi, 2020 yılından bu yana kazı sponsoru olduğu Kütahya Çavdarhisar’da bulunan Aizanoi Antik Kenti kazılarına verdiği destekle Türkiye’de kültür turizminin gelişmesine ve dünya kültür mirasının korunmasına katkı sağlıyor. Efes’in çağdaşı olan ve Anadolu’nun en güzel korunmuş Zeus tapınağına ev sahipliği yapan Aizanoi antik kentinde yaşam izleri gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor.
Gürok GrubuKütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer almaktadır. Aizanoi Antik Kenti2020 yılından beri sürdürdüğü sponsorluk desteğiyle dünya kültür mirasına sahip çıkıyor. Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus tapınağına, tiyatro, stadyum gibi tarihi yapılara ev sahipliği yapan ve tarihi 5.000 yıl öncesine dayanan Aizanoi Antik Kenti her yıl artan ziyaretçi sayısı ile Türkiye’nin kültür turizmi destinasyonlarından biri olarak öne çıkmaktadır.
UNESCO Dünya Mirası Süreksiz Listesi’nde
2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Kesintili Listesi’ne giren ve ikinci Efes olarak da nitelendirilen antik kentte kazılar, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından 80 personel ve 20 teknik personel ile sürdürülüyor. işçiler.
Aizanoi Antik Kenti’nde; tiyatro ve stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticari borsa binası, sütunlu cadde, ikisi ayakta kalan beş köprü, iki agora, spor salonu, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir baraj, su yolları ve kapı yapıları.
“Kültürel mirasa yatırım yapmak bizim için önemli bir misyon”
Gürok Group’un doğduğu şehir olan Kütahya’nın ekonomik ve kültürel gelişimini önemsediklerini vurgulayan, Gürok Küme Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Esin Güral ArgatFirmanın bu alandaki çalışmalarını şu sözlerle anlattı: Gürok Kümelenmesi olarak tüm faaliyetlerimizde ‘sınırsız düşün, cesur davran, iyi yap’ değerleri ile hareket ediyoruz. Daha sürdürülebilir bir gelecek için her zaman işimize yakışır şekilde yapmak; Hayata, doğaya ve ülkemize değer katmaya odaklıyız. Kalkınma ve refah; Sosyal ve kültürel yönleriyle ele alındığında tam anlamıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Gelişimin tek bir dalla değil, her alanda potansiyelimizi gerçekleştirerek mümkün olduğunun bilinciyle kültür ve sanatımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda kültürel mirasın korunmasına ve tanıtılmasına önem veriyor ve 2020 yılından bu yana Aizanoi Antik Kenti kazılarına destek veriyoruz. Kütahya’da doğan ve yenilikçi çalışmaları tüm dünyaya ulaştıran Gürok olarak ülkemizin ve şehrimizin kültürel mirasına yatırım yapmak bizim için çok değerli bir misyon.”
Kütahya’yı marka şehir yapma vizyonu
1948 yılında Kütahya’da faaliyetlerine başlayan Gürok Grup; Sanayi, turizm ve yapı sektörlerindeki uzmanlığıyla Türkiye’yi ileriye taşıyan projelere imza attığını belirten, Esin Güral ArgatKonuyla ilgili olarak şunları söyledi: Kültürel mirasın korunduğu bölgelerde yerel kalkınmayı da güçlendirdiğini görüyoruz. Bir şehrin tarihi yapıları, gelenekleri, doğal güzellikleri, kısacası özgün kimliği ve çağdaş dünyaya ayak uyduran yapısı uyum içinde olunca, o şehrin insanı güler yüzlü oluyor. Kısa bir süreliğine de olsa bu doyumu tatmak isteyenler bu şehirleri turist olarak ziyaret etmekte ve kalkınmasına katkı sağlamaktadır. BM Dünya Turizm Örgütü’ne göre her yıl 1,2 milyar insan yurt dışına seyahat ediyor. Yurtiçi yolcuları da ekleyen turizm, dünya ekonomilerine küresel GSYİH’nın yüzde 10’unu ve 11 iş kolundan 1’ini sağlayan bir dal oluşturuyor. Biz de bu kesimin nimetlerinden yararlanarak, kazandığımızı geri vermek ve Kütahya’yı sadece bir sanayi kenti değil, turistik ve kültürel zenginlikleriyle tanınan bir marka kent haline getirmek vizyonuyla hareket ediyoruz.”
Ayrıca Aizanoi’de bulunan Roma dönemine ait tiyatro ve stadyumun restorasyon çalışmaları da devam etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütahya Valiliği, Türk Tarih Kurumu ve diğer farklı kurumların destekleriyle yürütülmektedir.
Ziyaretçi sayısında %110’dan fazla artış
Gürok olarak Aizanoi’yi tanıtma çabalarının meyvelerini verdiğini belirten Gürok, şunları kaydetti: argeAmaçlarının Aizanoi’nin onarımını tamamlayarak Türkiye’de ve dünyada tanınmasını sağlamak ve böylece şehre bir katma değer olarak geri dönmek olduğunun altını çizen K, Kültür sanat alanında en çok yatırım yapan ülkelerden biri olan İngiltere’nin bu yatırımlardan ekonomik olarak da getiri elde ettiğini görüyoruz. Bir araştırmaya göre, sanat da dahil olmak üzere yaratıcı endüstrilerin Birleşik Krallık ekonomisine katkısı 100 milyar sterlinin üzerinde ve yılda ortalama yüzde 7 oranında artıyor. Kültür sanata yapılan yatırımların olumlu sonuçlarını orta ve uzun vadede görmek mümkündür. Aizanoi Anctic City’de son üç yılın rakamlarına bakacak olursak; 2020-2022 ortasında Aizanoi’ye gelen ziyaretçi sayısında yüzde 113,5’lik bir artış görüyoruz. Salgının etkisi geçtikten sonra bu oranların çok daha artacağına eminiz.” söz konusu.
“Bu yıl yeni mağazalar bulmayı hedefliyoruz”
Aizanoi Antik Kenti kazı çalışmalarında; Yunan mitolojisinde aşk hahamı olarak bilinen Eros’un, şarap tanrısı Dionysos’un ve yarı tanrı Herakles’in heykel başlarının, 2 metre 10 santimetre yüksekliğindeki erkek heykelinin yanı sıra gün yüzüne çıkarıldığını belirten Prof. 2000 yıl öncesine kadar. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkunsözlerine şöyle devam etti; “ Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda tespit edilen eserler, insanların kamusal alanlardaki yaşam aktiviteleri hakkında detaylı bilgi vermektedir. Agora’da yaptığımız kazılarda halkın günlük hayatını, kullandığı, sattığı ya da aldığı eserleri görebiliyoruz. Bu yıl Penkalas Çayı, Tiyatro ve Agora bölümlerinde çalışmalar yapacağız. Agora’da da yeni mağazalar bulmayı hedefliyoruz. Ayrıca Penkalas Deresi üzerindeki 3 numaralı köprünün kazısında da heykeller bulacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.
2000 yıl öncesine ait buluntular
Türkiye’nin sanayi, turizm ve inşaat sektörlerindeki ana firması Gürok Grup’un sponsorluğunda gerçekleştirilen Aizanoi Antik Kenti kazı çalışmalarında; 2.000 yıl öncesine ait 2 metre 10 cm yüksekliğindeki erkek heykelinin yanı sıra Yunan mitolojisinde aşk tanrısı olarak bilinen “Eros” ile şarabın yaratıcısı “Dionysos” ve “Herakles”in heykel başları yer alıyor. yarı tanrı ortaya çıkarıldı.
3 bin yıllık geçmişi ve tiyatro, stadyum, agora, Zeus Tapınağı gibi yapılarıyla Roma dönemi metropollerinden biri olduğu düşünülen antik kentte kazılar Penkalas Çayı’nda yoğunlaştı. Penkalas Deresi’ndeki kazılarda Roma dönemine ait 2 No’lu mermer köprünün onarımı tamamlanırken, tamamen yıkılan 3 No’lu köprüde ise çalışmalar devam ediyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı